Druiven telen is een van mijn liefhebberijen:

In onze tuin staan drie verschillende druiven soorten. Boskoops Glorie, Vroege Witte van de Laan en de blauwe druif Rondo. Om dit goed te kunnen doen heb ik een cursus Wijngaardenier gevolgd bij wijngaard DeAgthuysen in Zuidland (zie www.wijnbouw.nl) waar het snoeien, de bestrijding van schimmels, de bodemverzorging en de vele druivensoorten behandeld werden. De "Vroege Witte van de Laan" wordt al lang in Holland gekweekt en is een afstammeling van de Chasselas, een druif die van oorsprong op de oevers van de Jordaan in het Midden Oosten groeide. Deze druif werd al 500 jaar geleden in Egypte gekweekt.

"Boskoops Glorie" een druivensoort die vanuit Amerika naar Nederland werd gehaald om te testen.
In Wageningen werd met deze druif bekeken of druiventeelt in de open lucht in Nederland haalbaar was. Boskoopse kwekers hebben deze druif in de handel gebracht.

"Rondo" is een blauwe druif waar lang aan gewerkt is om een succesvolle druif te worden in Nederland. Onze zomers duren eigenlijk te kort zodat september vaak te nat is voor veel druivensoorten. De Rondo daarentegen is eind augustus, begin september rijp voor consumptie dat is dus een maand eerder.